Reklamefilm for Restauration

Fartøyet S/S Restauration er ikonet på den norske utvandrerhistorien fra Norge til USA, og regnes som oppstarten på den organiserte utvandringen hvor nær 1/3 av hele Norges befolkning valgte å forlate hjemlandet. Restauration var opprinnelig en hurtigseilende frakteskute bygd i Hardanger i 1801 og ble ombygd til et seilskip i Egersund i perioden mellom 1815 til 1820. Etter ombyggingen tok Restauration i 1825 med seg de første migrantene fra Stavanger i Norge til New York i Amerika. Det var 52 mennesker ombord, hvor en 53ende person ble født ombord under migreringen.

 

I 2010 ble en replika av båten bygget på Finnøy i Stavanger kommune, og denne blir i dag brukt av Restauration Venneforening som ble stiftet våren 2021, med formål til å bidra med et levende kystkulturmiljø i Ryfylke og bringe den norske utvandrerhistorien videre i et “levende format”. Restauration venneforeningen driver egne nettsider og sosiale medier for å skape interesse for- og videoformidle både kystkultur- og utvandrerhistorien til ungdommer. 

 

 

Under filmingen var det samtidig ca. 20 personer fra Røde kors ombord (flyktninger), så det krevde litt smarte vinkler for å late som om Jørn Bjørn var alene på båten. Videoen ble laget gratis for Venneforeningen til å kunne annonsere for deres fantastiske tilbud. 

Om reklamefilmen

Jeg ble engasjert av Restauration venneforening for å lage en reklamefilm som skulle vise frem skuta, og gi en idé om hvordan flyktingene kanskje tenkte på den tiden. Skuespilleren er min egen bror, globetrotteren, Jørn Bjørn Augestad. (Vagabjorn, på Instagram). Videoen ble laget på én dag, hvor jeg møtte opp på én dags varsel. 

Videoen ble vist på førpremieren av Utvandrerne som er en kinofilm som viser svenskenes utvandrerhistorie i samme periode. Videoen ble samtidig da direkte streamet til norsk-amerikanere i USA, da Restauration annonserte at de skulle ta båten på samme rute til Amerika i 2025.

Reklamefilmen ble laget med kameraet Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K PRO, objektivene Sigma 18-35 og Canon EF 70-200.